Hvad kan terapi hjælpe med?
Individuel samtaleterapi
Terapi er samtaler, hvor vi sammen går på opdagelse i dine/jeres oplevelser. Det handler om at nysgerrigt udforske dine tanker og følelser. Som terapeut, er jeg en guide i samtalerne. Jeg stiller spørgsmål, med formål at give dig perspektiv på oplevelserne, og måske se dem i et nyt lys. Alt for at give dig mulighed for at kunne træffe bevidste valg i livet.
I den eksistentielle terapi, er der ikke noget særligt skema eller skabelon. Det er jeres “her-og-nu” som afgør, hvor vi går hen i samtalen. Nogle gange kan det være relevant, at gå tilbage i tiden, og se på, om der kunne være oplevelser eller situationer i din opvækst eller barndom, som stadig påvirker dig.
Eksempler på emner kunne være selvværd, selvbillede, ensomhed, følelse af at være misforstået, følelse af at være forkert, spekulationer omkring fremtiden, arbejdslivet, relationer, familie, stress, tristhed med mere.
Se mere under FAQ om terapi
Hvad kan parterapi hjælpe med?
Kommunikationsproblemer
I parterapi hjælper jeg jer med at kommunikere fra jeres følelser, i stedet for de ord, som kan misforstås og opfattes som sårende og kritiserende. Dette er grundlæggende i den emotions-fokuserede parterapi, EFT.
Tilknytningsmønstre
I parterapien kan vi også komme ind på de tilknytningsmønstre, som vi alle bærer med os fra barndommen. Tilknytningsmønstrene påvirker ofte de nære relationer vi er i som voksne. At få øje på disse, kan være en hjælp til at både forstå jer selv og jeres partner bedre.
Pardynamikker og Roller
I mange par får partnerne mere eller mindre faste roller. Nogle gange er de uhensigtsmæssige og utilfredsstillende. I disse tilfælde kan det være en god ide at kigge på rollerne, og tage dem op til revision. Der kan også opstå ændringer i jeres roller og pardynamikker når livsomstændigheder forandres, f.eks. hvis I bliver forældre, bliver syge, mister arbejde eller flytter.
Sex og Intimitet
For de fleste mennesker er det intime liv og seksualiteten en vigtig del af et tilfredsstillende parforhold. Seksuelle problemer som nedsat sexlyst eller lystubalance kan skabe afstand og frustration, hvis de ikke bliver talt om. Åben kommunikation og støtte fra en terapeut kan hjælpe jer med at forstå hinandens behov og genskabe intimiteten.
Kan parterapi redde forholdet?
Det korte svar på dette spørgsmål er: Ja, det kan det. Men det vil selvfølgelig altid komme an på jeres indsats og jeres ønske.
I parterapi får I begge to mulighed for at forstå hinandens perspektiver, forbedre jeres kommunikation og arbejde med de svære følelser, som kan have skabt afstand mellem jer over tid.
I får mulighed for at blive klogere på jeres egne og jeres partners mønstre, og se jeres roller mere klart.
Hvordan det går med jeres forhold eller ægteskab vil blandt andet afhænge af , hvor villige I begge er til at engagere jer i processen og tage ansvar for jeres egen rolle i forholdet.
Desuden vil det selvfølgelig også afhænge af, hvad I gerne vil, og har lyst til. At blive i et forhold, er jo ikke altid den rigtige beslutning. Men selv hvis man vælger at gå fra hinanden, kan det være værdifuldt at forstå hvad der skete imellem jer. Denne forståelse kan nemlig hjælpe jer at skilles på en respektfuld måde.
Som konklusion kan man derfor sige, at parterapi ikke altid vil redde det romantiske forhold eller ægteskabet. Men at jeres relation med stor sandsynlighed vil kunne bevares på en bedre måde, hvis I får udtrykt de følelser, I måske sidder inde med.
Hvilken slags terapi er bedst?
Hvilken slags terapi du har brug for, afhænger af flere ting. Blandt andet hvilke problemer du ønsker hjælp til, hvilke forventninger du har til terapien, og hvilke personlige præferencer du har. Nogle mennesker foretrækker en mere skemalagt eller coachende tilgang, mens andre er mere til en udforskende og åben tilgang. Jeg arbejder med eksistentiel terapi, og min tilgang vil derfor typisk være mere udforskende og nysgerrig, end skemalagt og konkret rådgivende. Desuden vil det også afhænge af hvor godt tilpas du føler dig med terapeuten, og med situationen generelt. Som konklusion kan man derfor sige, at hvilken slags terapi der er den bedste for dig, i høj grad er et personligt spørgsmål.
Det er blandt andet derfor, jeg anbefaler dig at få en uforpligtende samtale, inden du bestiller en tid hos mig.
Hvem er eksistentiel terapi egnet til?
At gå i terapi er ofte en længerevarende proces og et personligt arbejde. Det samme gælder for eksistentiel terapi. Det vil sige, at du helst skal være villig til at kigge indad, turde være nysgerrig på egne oplevelser og forestillinger. Måske vil du få øje på nye sider hos dig selv, eller hos din partner. Du kan få nye perspektiver på tilværelsen.
At gå i terapi betyder ikke nødvendigvis at der vil ske en forandring. Hvad der sker, er meget op til dig og din indstilling. Terapien er således egnet til dig, som er nysgerrig på at udvikle dig selv personligt, eller på at udvikle parforholdet i en forhåbentlig positiv retning.
Hvornår er eksistentiel terapi ikke en god ide?
Hvis du forventer en hurtig løsning på et problem, en opskrift eller det perfekte råd, er min terapi måske ikke noget for dig. Der findes sjældent en quickfix, desværre.
Hvis du ikke er indstillet på, at høre din partners side af en sag, eller lytte aktivt til din partners oplevelser, er parterapi heller ikke noget for dig.
Jeg arbejder ikke med misbrug, seksuelt misbrug, ulovlige seksuel adfærd samt psykisk og fysisk vold. Se mere under Vigtig information.
Kan terapi give bivirkninger?
At gå i terapi er ikke en garanti for at få det bedre, eller for at opnå en løsning på et problem. Det er ikke den simple opskrift på et lykkeligt liv eller parforhold. Der er studier der peger på, at nogle mennesker får det dårligere af at gå i terapi. Jeg har selv oplevet at relationen til en terapeut eller psykolog ikke gjorde noget godt for mit mentale helbred. Men jeg har heldigvis bestemt også oplevet modsatsen.
For min egen del vil jeg sige, at jeg altid er meget opmærksom på, at du skal være tryg som klient hos mig. Hvis jeg får den mindste mistanke om, at samtalerne ikke er hensigtsmæssige for dig, vil jeg gøre noget ved dette.
Når man taler om ting, der er følsomme eller sårbare, kan man helt naturligt føle ubehag eller blive ked af det. Hensigten med samtalerne hos mig skal dog altid være, at man føler en form for lettelse, og ikke en øget stress eller tyngde.
Er du i tvivl om terapi er noget for dig?
Du må gerne kontakte mig for at høre mere om terapien, og blive klogere på om det kunne være noget for dig.
Jeg tilbyder altid en uforpligtende telefonsamtale, som du kan booke direkte her på min hjemmeside. Eller du kan kontakte mig på mail eller sms.
Glæder mig til at høre fra dig!